Mengden klimagasser fortsetter å øke og klimaendringene skjer raskere enn antatt. Effektene av klimaendringene er synlige over hele verden. Den globale gjennomsnittstemperaturen har steget omtrent 1 °C siden den før-industriell tid, i tillegg fortsetter havnivået å stige. De fattigste rammes hardest. Land har levert nasjonale planer for reduksjon, men de er ikke omfattende nok.
Klimaendringer er et globalt spørsmål og kjenner ingen landegrenser. Det er viktig å begrense økningen av gjennomsnittstemperaturen til 1,5 °C dersom verden ønsker å slippe katastrofale konsekvenser i fremtiden. Vi må finne globale løsninger på en rekke områder. I tillegg til å kutte i utslipp og fange og lagre CO2, må det satses mer på fornybar energi, nye industrielle systemer og endring i infrastruktur. I tillegg må vi investere i å verne, tilpasse oss og begrense skadeomfanget.
Innen 2030 skal man ha styrket evnen til å stå imot og tilpasse seg klimarelaterte farer og naturkatastrofer i alle land. Man skal ha innarbeidet tiltak mot klimaendringer i politikk, strategier og planlegging på nasjonalt nivå. Man skal ha styrke enkeltpersoners og institusjoners evne til å motvirke, tilpasse seg og redusere konsekvensene av klimaendringer og deres evne til tidlig varsling, samt styrke kunnskapen og bevisstgjøringen om dette.
Grunninntekt treffer mange, om ikke alle, bærekraftsmålene. Her er en fint tekts om hvordan det kan bidra til å redusere klimautslippene, og den berører samtidig flere andre av bærekraftsmålene: https://www.ubilabnetwork.org/blog/why-is-a-basic-income-good-for-the-environment?fbclid=IwAR090kAU0EhQeo94LcDvQzqI2PcNgs5s6W6kW_YyAveUcduVzDdb_dFm7t4